- Το Νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό υπεραμύνθηκε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, εν μέσω έντονων αντιδράσεων της Αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για το σ/ν «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο σχέδιο, ενώ αναφερόμενος ειδικά στον προσωπικό γιατρό
τόνισε ότι παρά τις επιμέρους διαφορές ως προς την υλοποίηση του θεσμού, ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. «Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή. Δεν είναι ο προσωπικός γιατρός αυτός ο οποίος απλά θα μας γράψει τα φάρμακα χωρίς αμοιβή. Είναι εκείνος ο οποίος θα μας συμβουλεύσει για τα εμβόλια, για τις εξετάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε, είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει να μας κατευθύνει στο νοσοκομείο και είναι κυρίως εκείνος, ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, που σύντομα θα έχουμε όλοι», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αφού αναφέρθηκε στην ίδρυση των 8 πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, στα προγράμματα πρόληψης, στην βελτίωση των αποδοχών νοσηλευτών, γιατρών, διοικητικού προσωπικού, στην μεγαλύτερη κτιριακή παρέμβαση με πόρους 650 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε ότι από τις 28 Νοεμβρίου αρχίζουν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης έχει δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα ώστε αυτή να παρακολουθείται από την Πολιτεία και από τους ασθενείς, μέσω ειδικής ιστοσελίδας. «Ξεκινώντας από πίσω προς τα εμπρός, από τους συμπολίτες μας που περιμένουν το περισσότερο χρονικό διάστημα για ένα προγραμματισμένο χειρουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παραδέχθηκε τις μεγάλες λίστες αναμονής
Παραδέχθηκε ότι σε συγκεκριμένα αντικείμενα, οφθαλμολογικά χειρουργεία, βασικά χειρουργεία που αφορούν την κοιλιακή χώρα, ορθοπεδικά χειρουργεία, αρθροπλαστικές γονάτου και ισχύος, υπάρχουν απαράδεκτα μεγάλες λίστες αναμονής. «Αυτό ακριβώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα από την εξεύρεση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να τους κατευθύνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε πρόσβαση στα απογευματινά χειρουργεία να έχουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να κάνουν ένα απογευματινό χειρουργείο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τους τέσσερις μήνες στις αναμονές των χειρουργείων. Έχουμε δρόμο ακόμα για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Πιστεύω, όμως, ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε σχετικά γρήγορα να παρέμβουμε στην λίστα των αναμονών για τα χειρουργεία, την οποία πια έχουμε ξεκαθαρίσει και γνωρίζουμε με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια ότι πράγματι αυτή η λίστα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται σε αυτή».
Κριτική από Ι. Τσίμαρη
«H Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες θυμίζει το Γεφύρι της Άρτας» σχολίασε με δηκτικό τρόπο ο βουλευτής Ιωαννίνων, αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΟ και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.
Κάλεσε δε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει όλες τις παθολογικές ειδικότητες στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, αλλά με αριθμό ωφελουμένων αντίστοιχο των παιδιάτρων και να επιλέγονται ως Π.Ι. από τους ασθενείς που έχουν ως κύριο νόσημα αυτό της ειδικότητάς τους. Στηλίτευσε, επίσης, την πρακτική της Κυβέρνησης να μετονομάσει όλους τους αγροτικούς ιατρούς ως προσωπικούς, σημειώνοντας ότι αυτό θα έχει συνέπειες στην ποιότητα της φροντίδας, η οποία όπως τόνισε «αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της καθολικής κάλυψης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι, με την εισαγωγή στο θεσμό και των ιδιωτών γιατρών χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, δημιουργείται περιβάλλον όπου θα κυριαρχεί η αναζήτηση ασθενών στην ιδιωτική δαπάνη…
Και από Μ. Τζούφη
Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε και η Μερόπη Τζούφη ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση του ΕΣΥ. Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο, η βουλευτής Ιωαννίνων επισήμανε πως, έπειτα από χρόνια κρίσεων και προκλήσεων, το ΕΣΥ βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της ιστορίας του. Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα να επωφελούνται εις βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας.
Source Y.R -#Από #Νοεμβρίου #ξεκινούν #δωρεάν #απογευματινά #χειρουργεία #Πρωινός #Λόγος
2024-11-13 11:03:00